Social design voor pensioen

 


Wie is Ada van Dijk?

Ik ben de eigenaar van Studio Van Dijk. Ik heb 24 jaar voor Robeco gewerkt als IT medewerker, vormgever, interaction designer, design manager en brand manager. Mijn opleiding tot beeldend kunstenaar is het fundament in mijn huidige dienstenaanbod.

Na het behalen van mijn Master Integrated Design in 2014 richt ik me direct op de deelnemers van pensioenregelingen en hun pensioenplanning. 

Mijn these 'Can Time Banking increase Pension Awareness?' is het startpunt van een ambitieus plan voor het bevorderen van active aging. Het doel is met de hulp van complementaire tijdmunteenheden (time credits en time banking in het Engels) een Nederlands tijdpensioen op te zetten. Onderweg maak ik graag iedereen met en zonder pensioen min of meer toekomstbewust.


Social design

De vergrijzing, de terugtredende overheid en de verhoging van de AOW ingangsdatum zijn issues waar veel Nederlanders geen raad mee weten en geen belangstelling voor op kunnen brengen. De transitievraagstukken hieromheen interesseren me.

Ik ontwikkel oplossingen met methoden en technieken uit service design, en uit de geestes- en economische wetenschappen. Ik werk samen met vele andere specialisten om pensioenvraagstukken onder de aandacht te brengen, zoals theatermakers, koks, event organisatoren, politici, mensen uit de zorg.

Ik werk ambachtelijk. Dat houdt in dat ik de tijd neem voor eindgebruikers en ik pas tevreden ben als zij verder komen met mijn diensten. Twee ideeën die ik op dit moment aanbied zijn de Pensioenkok en de pilot voor AOW KiesjeAOW.nl. De Pensioenkok was in de zomer 2016 in actie op De Parade, waar ik in samenwerking met theatergezelschap SuverNuver een act deed met de titel 'Eet je pensioenpot leeg in drie kwartier'. Op twitter (pensioenkok) staat een verslag van de thema's die ter sprake kwamen. In de lente van 2017 komt de kok terug in deze theaters 

Tijdpensioen 

Veel mensen interesseren zich niet voor pensioenen. Daarnaast ontbreekt het veel mensen aan surplus geld om opzij te zetten voor later. Studio Van DIjk agendeert onderzoek naar deze complementaire pensioenvormen waarin active aging en sociaal kapitaal centraal staan. Een Tijdpensioen bestaat uit de uren die u benut voor het helpen van anderen. Die uren kunt u registreren en - als u er later behoefte aan heeft - weer geven aan degenen die u helpen bij een zelfstandig bestaan tot op hoge leeftijd.