Social design voor pensioen

 


Wie is Ada van Dijk?

Ik ben de eigenaar van Studio Van Dijk. Ik heb 24 jaar voor Robeco gewerkt als IT medewerker, vormgever, interaction designer, design manager en brand manager. Het fundament in diensten als social designer voor pensioen is mijn opleiding tot beeldend kunstenaar en mijn Master Integrated Design aan de Koln International School of Design, onderdeel TU Koln 

Mijn Master These 'Can Time Banking increase Pension Awareness?' is het startpunt van een ambitieus plan boor het opzetten van een nationaal tijdpensioen gebaseerd op de tijdmunt Tijdo. Onderweg maak ik graag iedereen - met en zonder pensioen - min of meer toekomstbewust met mijn services. 


Social design voor pensioen

De vergrijzing, de terugtredende overheid en de verhoging van de AOW ingangsdatum zijn issues waar veel Nederlanders geen raad mee weten en geen belangstelling voor op kunnen brengen. De transitievraagstukken hieromheen interesseren me.

Ik ontwikkel services die deze transistie bevorderen. Ik benut methoden en technieken uit service design, en uit de geestes- en economische wetenschappen. Ik werk samen met theatermakers, koks, event organisatoren, politici, mensen uit de zorg. Ik neem de tijd voor eindgebruikers en ik ben pas tevreden ben als zij verder komen met mijn diensten. Alleen uit concrete acties van ouderen meet ik het resultaat.

Waarom Tijdpensioen?

Veel mensen ontbreekt het aan surplus geld om opzij te zetten voor later. Studio Van DIjk agendeert onderzoek naar een complementaire pensioenvormen waarin active aging en sociaal kapitaal centraal staan.

Het doel is met de hulp van complementaire tijdmunteenheden (time credits en time banking in het Engels) een Nederlands tijdpensioen op te zetten.

Een Tijdpensioen bestaat uit de uren in tijdmunt die u verdient me het helpen van anderen. Die uren kunt u registreren en - als u er later behoefte aan heeft - weer geven aan degenen die u helpen bij een zelfstandig en actief leven. Het gaat ook om mantelzorg en vrijwilligerswerk dat nu onbezoldigd en door de overheid min of meer verplicht opgelegd wordt. In een tijdpensioen wordt vastgelegd wat daar aan uren in is gaan zitten. Er is een aprte web site.