Social design voor pensioen

 


Wie is Ada van Dijk?

Ik ben de social designer en eigenaar van Studio Van Dijk. Ik heb 24 jaar voor Robeco gewerkt als IT medewerker, vormgever, interaction designer, design manager en brand manager. Het fundament in diensten als social designer voor pensioen is mijn opleiding tot beeldend kunstenaar en mijn Master Integrated Design aan de Koln International School of Design, onderdeel TU Koln

Mijn Master These 'Can Time Banking increase Pension Awareness?' is het startpunt van een ambitieus plan voor het opzetten van een nationaal tijdpensioen gebaseerd op de tijdmunt Tijdo. Onderweg maak ik graag iedereen - met en zonder pensioen - min of meer toekomstbewust met mijn services.


Social design voor pensioen

De vergrijzing, de terugtredende overheid en de verhoging van de AOW ingangsdatum zijn issues waar veel Nederlanders geen raad mee weten en geen belangstelling voor op kunnen brengen. De transitievraagstukken hieromheen interesseren me.

Ik ontwikkel services die het actief vergrijzen bevorderen. Ik benut methoden en technieken uit service design, social design en uit de geestes- en economische wetenschappen. Ik werk samen met theatermakers, koks, event organisatoren, politici, mensen uit de zorg en de gemeente.

Maar ik ben pas tevreden ben als ouderen verder komen met mijn diensten. Alleen uit concrete acties en reacties van ouderen meet ik mijn succes.

Tijdpensioen.

Een Tijdpensioen bestaat uit de uren in tijdmunt die u verdient met het helpen van anderen. Die uren kunt u registreren en later doorgeven aan degenen die u helpen bij een zelfstandig en actief leven. Het gaat meestal om mantelzorg en vrijwilligerswerk dat nu onbezoldigd en door de overheid min of meer verplicht opgelegd wordt. In een tijdpensioen wordt vastgelegd wat daar aan uren in is gaan zitten. Studio Van Dijk agendeert hierdoor onderzoek naar vasthouden van welzijn dat ontstaat door mantelzorg en vrijwiligerswerk.

Waarom tijd als rekeneenheid voor pensioen?

Veel mensen ontbreekt het aan surplus geld om opzij te zetten voor later, maar doen veel voor anderen. Ik zoek naar een complementaire pensioenvorm waarin dat sociaal vermogen centraal staat. Dat vermogen groeit met ieder uur dat Nederland besteedt aan mantelzorg en hulp aan naasten.